Welke vragen moet je stellen bij een bezichtiging?

Heb je na lang zoeken eindelijk een huis of appartement gevonden dat je leuk vind? Dan kan een bezichtiging best spannend zijn, voor zowel jou als de verkoper. Het is belangrijk om tijdens die bezichtiging kritische vragen te stellen aan de verkoper, alles wat je hieruit leert kan je later weer meenemen tijdens de onderhandelingen. Een makelaar uit Roosendaal gaf ons een aantal tips over welke vragen je absoluut moet stellen.

Huidige situatie verkoper

Probeer er achter te komen wat de huidige situatie van de verkoper is en hoe lang het huis al te koop staat. Er is een kans dat als ze al verhuisd zijn dat ze relatief snel van het oude huis af willen komen, ze hebben er vaak immers nog kosten aan. Soms kan je dit al zien, bijvoorbeeld als je ziet dat het huis al helemaal leeg staat. Als het huis al langer dan een half jaar te koop staat is de kans ook groot dat ze bereid zijn de prijs te verlagen. Ook krijg je op deze manier een indicatie over wanneer jij het huis zou kunnen intrekken.

Reden van verkoop

De redenen waarom iemand zijn woning verkoopt kan belangrijk zijn om zelf tot een beslissing te komen of je het wilt kopen of niet. Het kan zo zijn dat de verkoper moet verhuizen voor een andere baan of dat ze misschien kinderen verwachten en daarom iets groters moeten, dit zijn redenen waar je geen zorgen over hoeft te maken. Het kan echter ook zo zijn dat ze verhuizen door constante problemen met de buren of omdat er iets mis is met het huis, mocht dit het geval zijn dan moet je jezelf nog maar eens flink achter de oren krabben. Het kan natuurlijk zo zijn dat de verkopers dit expres niet vertellen, probeer daarom ook altijd te vragen hoe lang ze er gewoond hebben. Als ze er maar een korte periode gewoond hebben en ze kunnen geen goede reden geven waarom ze willen verhuizen kan dit duiden op problemen waar jij ook niet op zit te wachten.

Vraag naar de concurrentie

Ben je gecharmeerd? Vraag dan of er andere geïnteresseerden zijn, mocht dit zo zijn dan weet je dat je snel moet zijn met het maken van een bod. Overigens mogen de makelaar en de verkoper niets vertellen over de hoogte van de andere boden die zijn gedaan, vraag hier dus ook niet naar.

Probeer zoveel mogelijk van het huis en de locatie af te weten

Vraag hoe het is om in de buurt te wonen en of er nog minpunten zijn. Vraag altijd naar een reden achter eventuele minpunten want niet iedereen heeft deze mening. Probeer verder ook achter alle minpunten van het huis te komen, het is belangrijk om dit te weten om een indicatie te krijgen over wat je er zelf eventueel nog in moet stoppen qua renovatie- of reparatiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *