Voortaan betalen voor uw hypotheekadvies

Per 1 januari is het oude provisiegebod verandert in een provisieverbod. De kosten van het hypotheekadvies werden altijd verrekend in de totale hypotheeksom. Met ingang van dit jaar is dit nu verboden en betaalt u de hypotheekadviseur direct voor het advies dat u ontvangt.

Belang van de consument voorop
Het provisieverbod is eind november in de Tweede Kamer aangenomen. Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat provisies altijd in het belang van de consument moeten zijn en de kwaliteit van de dienstverlening ten goede moeten komen. Doordat u de hypotheekadviseur nu direct betaalt – ongeacht voor welke hypotheekvorm en hypotheekverstrekker u kiest – is de kans op daadwerkelijk onafhankelijk advies vele malen groter dan voorheen.

Duidelijkheid

  • U weet vooraf wat de kosten zijn van het hypotheekadvies
  • U betaalt deze kosten direct aan de hypotheekadviseur
  • Samen met de hypotheekadviseur maakt u duidelijke afspraken over de diensten die de adviseur voor u verricht

Vergelijk de kosten
Nu u weet dat de kosten van het hypotheekadvies inzichtelijk zijn, loont het de moeite om de prijzen te vergelijken die verschillende adviseurs in rekening brengen. U zult zien dat de verschillen aanzienlijk zijn. Vooralsnog geldt dat u minder betaalt als de adviseur over meerdere hypotheekaanbieders zijn advies uitbrengt.

Geen advies?
Als u geen advies wilt hebben bij het maken van de keuze voor een hypotheek, kan dan ook. U leest zichzelf dan goed in, vergelijkt verschillende hypotheekvormen en aanbieders en maakt uw keuze. In dat geval betaalt u dus ook geen extra kosten.

Meer weten?
Op www.verzekeraars.nl vindt u verschillende documenten met meer informatie over het provisieverbod, waaronder een praktische e-brochure.