Verkiezingen 2012 en de huizenmarkt

Binnenkort kunt u stemmen voor de Tweede Kamer. Als bezitter van een eigen huis wilt u natuurlijk graag weten wat de verschillende standpunten van de politieke partijen zijn ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek en eigen woningbezit. Hypotheekblogger zet de meningen van de grootste partijen op een rijtje.

De VVD wil niets veranderen aan hypotheken die zijn afgesloten voor 2013. De partij staat op het standpunt dat de aftrekregeling blijft behouden, maar wel moet worden gebruikt voor het oorspronkelijke doel (aanschaf van huizen en aflossing van schuld).

GroenLinks is voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, omdat de regeling gunstiger is voor mensen met een hoog dan voor mensen met een lager inkomen. De partij wil een starterspremie invoeren, zodat starters makkelijker een eerste huis kunnen kopen.

De PvdA pleit voor hervormingen van de woningmarkt gericht op doorstroming. Binnen een periode van 30 jaar zijn er nieuwe hypotheekaftrekmogelijkheden, waarbij voor iedereen hetzelfde tarief geldt.

D66 wil de hypotheekrente geleidelijk terugbrengen tot 30% in 2035, zodat de huizenmarkt in beweging komt, maar eigenaren niet in financiƫle moeilijkheden raken.

De SP wil vasthouden aan de aftrek voor voor hypotheekbedragen tot 350.000 euro. De aftrekmogelijkheden voor villabezitters worden flink beperkt.

De PVV is van mening dat afschaffing of beperking van de hypotheekrenteaftrek zorgt voor extra onrust op de woningmarkt. Deze moet dus ongewijzigd blijven.

Ook het CDA wil dat de hypotheekrenteaftrek gewoon blijft bestaan. De partij wil daarnaast sneller aflossen mogelijk maken en stimuleren.

Stemwijzer
Op Stemwijzer.nl kunt u zelf allerlei stellingen beantwoorden, waaronder stellingen over de woningmarkt, en zo zien waar u politieke voorkeur ligt.