Een vaste rente nemen? Voor hoelang?

Bij een hypotheek komen heel wat zaken kijken. Het is niet zo maar een lening die je afsluit.

Hypotheekvorm
Welke hypotheekvorm moet ik nemen? Het lijkt er in eerste instantie op dat alleen nog een annuïteitenhypotheek recht op renteaftrek geeft. In de praktijk valt dat mee, want er zijn variaties mogelijk.

Rentevast?
De 2e belangrijke vraag is of je een rentevaste hypotheek neemt of kiest voor een variabele rente. Er van uit gaande dat de historisch lage rente niet echt veel meer zal dalen, is een vaste rente absoluut de beste keuze.
Vraag 3 is de periode van vaste rente. Dit heeft veel te maken met de omstandigheden. Willen jullie in de beginperiode meer aflossen? Ben je van plan om over een aantal jaar het huis weer te verkopen? Wat biedt de hypotheekverstrekker aan? In feite geldt dat gezien de zeer lage rente nu het moment is om een hypotheek voor 30 jaar af te sluiten.

Lening
Een hypotheek is natuurlijk een langdurige lening. Stel je neemt een hypotheek van 150.000€ tegen 3,6 % voor 30 jaar dan moet je per maand op een bedrag van circa 675€ rekenen. Dit geeft natuurlijk wel zekerheid want je weet precies wat je moet betalen. Dit bedrag verandert namelijk nooit. Daarnaast staat in de hypotheekakte precies omschreven hoeveel je tegen welk boetebedrag extra kunt aflossen.
Sommigen kiezen hier niet voor omdat ze bang zijn er niet meer vanaf te komen. Dat is echter niet zo. Bij verkoop van het huis wordt het openstaande bedrag aan hypotheek betaald en kun je op het nieuwe verworven huis een nieuwe hypotheek aanvragen.

Eigen geld
Wat wel steeds belangrijker wordt is de zogenaamde eigen inbreng. Want de hypotheek wordt steeds verder beperkt tot de aankoopprijs. Zorg daarom voor wat spaargeld om in de woning te kunnen investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *