Schenk niet voor ze 35 zijn!

Om de huizenmarkt te stimuleren heeft de regering bepaald dat ouders eenmalig belastingvrij 100.000 euro aan hun kinderen mogen schenken, mits ze dat investeren in hun huis. Dat klinkt goed, want veel ouders met een koophuis hebben een behoorlijke overwaarde. Om dit pas na het overlijden te schenken kan soms nog heel lang duren. En dit terwijl kinderen het op dit moment zo goed kunnen gebruiken. Toch zitten er haken en ogen aan.

2 goede redenen om te wachten met schenken
Je gunt je kind het allerbeste. Daarom zou je denken dat je door het geld te geven dat jij over hebt je ze een steuntje in de rug geeft. Aan de andere kant is het echter zo dat kinderen onder 35 nog heel erg bezig zijn met hun leven op de rails te krijgen.

De eerste reden om te wachten met schenken is dan ook dat door te vroeg te schenken jouw kind niet heeft leren sparen en afhankelijk wordt van jouw schenkingen. De tweede reden is dat er vaak nog geen sprake is van een stabiele gezinssituatie en daardoor jouw schenking zomaar op kan gaan in een restschuld op een huis, of mee met een vertrekkende partner bij een scheiding.

Eerst een stabiel leven en dan schenken!
Het is daarom verstandig eerst samen met je kind te bepalen hoe stabiel zijn of haar leven is. Kan het goed met geld omgaan? Heeft het een eigen buffertje opgebouwd? Heeft jouw kind een vaste baan? Is er sprake van een gezonde familierelatie. Heb je deze zaken goed uitgezocht en besproken, dan staat niets de schenking meer in de weg. Vergeet echter nooit de schenking goed vast te laten leggen door een notaris. Zo weet je zeker dat ook voor de fiscus alles goed is geregeld.