De rente begint te stijgen

Huis kopen
De afgelopen jaren zijn de huizenkopers nogal verwend. De hypotheekrente is zeer laag, de huizenprijzen zijn relatief laag en de overheid heeft extra maatregelen genomen om de koop van een huis aantrekkelijker te maken. Beetje bij beetje komen die positieve voorwaarden tot een eind. Daarom kan het geen kwaad om met de hypotheekadviseur in gesprek te gaan over de veranderingen. Een paar op een rij.

Nieuwe voorwaarden
1. In 2015 daalt de hoogte van de maximale hypotheekrenteaftrek naar 51%.
2. Ook dit jaar mag door ouders aan kinderen bijna 53.000€ belastingvrij geschonken worden voor de aankoop of verbouwing van een huis.
3. Alhoewel een aantal banken de rente licht verhoogd heeft, is de hypotheekrente nog steeds historisch laag.
4. De huizenprijzen stijgen mondjesmaat.
5. Voor starters zijn er soms leuke regelingen te vinden, zoals de Starters Rente Regeling.

Starters Rente Regeling
De vereniging Eigen Huis heeft samen met een aantal woningcorporaties een nieuwe startersregeling in de markt gezet. Om nieuwkomers op de woningmarkt een reële kans te geven, biedt men een hypotheekregeling aan die afwijkt van de gebruikelijke.
1. De regeling geldt voor woningen die de bij dit initiatief aangesloten woningcorporaties aanbieden.
2. Je moet een Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.
3. Je neemt een annuïteitenhypotheek voor de duur van 30 jaar.

Voorschot
De vierde voorwaarde maakt het verschil. De woningcorporatie schiet maximaal 10 jaar een maximum van 20% van de maandelijks te betalen hypotheekrente voor. Je mag dit deel van de hypotheekrente met een korting van 1,45% verder meenemen in de aftrek bij de belastingen. Deze voorschotten betaal je gedurende de looptijd aan de corporatie terug. Hoe? Dat wordt in de offerte en dus in het koopcontract geregeld. Overigens overweegt de Belastingdienst de niet aftrekbare 1,45% in 2016 te herzien. Heel veel zal dat niet uitmaken, waarschijnlijk een paar euro per maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *