Oriënteren loont altijd

Een hypotheek nemen of vernieuwen is een grote stap. Het bepaalt wat u per maand gaat aflossen.

Vergelijken
Volgens hypotheekwinkels zijn zij goedkoper dan de banken. Een vergelijking laat zien dat het om vele duizenden euro’s kan gaan over een looptijd van 10 of meer jaar. Ook tussen de verschillenden hypotheekwinkels zit overigens verschil.
Ga dus nooit op één offerte af. Leeft het idee om een huis te kopen, een ander huis te nemen of de hypotheek te vernieuwen? Begin dan op tijd met informatie in te winnen. Als de vergelijking van de hypotheeklasten klopt, dan kan het verschil zo maar een kleine middenklasser opleveren.

Aflossen
Een ander belangrijke onderwerp is het boetevrij aflossen. Hoeveel mag per maand of jaar boetevrij worden afgelost? Ook dat scheelt per aanbieder. Bij BLG schijnt een aflossing van 25€ extra per maand al te kunnen. Dit zet niet veel zoden aan de dijk, maar het gaat om het principe. Namelijk dat u bepaalt of u extra wilt aflossen en hoeveel, zonder daarvoor beboet te worden.
Vragen kost niets, maar levert veel op. Ook hier zijn er verschillen waar te nemen tussen de diverse aanbieders.

Grensoverschrijdend
Neem een dag of twee vakantie en ga naar Duitsland of België. Loop daar twee of drie banken binnen en vraag naar de voorwaarden. Het kan lonend zijn om de hypotheek hier af te sluiten. Let op eventuele boeteclausules.
Voor de aftrek maakt het niet uit dat de hypotheek in het buitenland is afgesloten, maar mocht u twijfelen of zekerheid willen hebben. Bel even met de belastingen.

Oriënteren levert geld op
Ga nooit over die ene nacht ijs. Haal zo veel mogelijk info binnen, zodat u goed kunt vergelijken. Het verschil dat de hypotheekwinkels benoemen kan heel veel geld opleveren. Zonde om zoiets te laten liggen.