Nationale Hypotheekbank van start?

Nationale Hypotheekbank van start?
Dat is de boodschap die, in de laatste week van november 2012, de pensioenfondsen APG en PGGM naar buiten hebben gebracht in een open brief. De boodschap is duidelijk en is niet dubbelzinnig. Er is bereidheid om in het groot (tientallen miljarden) in Nederlandse hypotheken te investeren. Ze vinden dat zodoende de banken meer lucht krijgen om het eigen huishoudboekje op orde te krijgen. Maar dit gaat niet zomaar, want het kabinet is aan zet om een Nationale Hypotheekbank op te richten om het zorgenkindje van de woningmarkt uit het slop te halen. Zo valt te lezen in hun open brief, ondertekend door de afdeling beursgenoteerde beleggingen.

Opmerkelijke stap
Het is zeer opmerkelijk dat APG en PGGM deze stap willen wagen. Des te meer omdat ze eerder zeer terughoudend waren om nieuwbouw in Nederland te financieren. Ze vonden dat ze geen pinautomaat waren voor bouwend Nederland, de risico’s waren te groot, er werd gesteld dat onvoldoende onderliggende garanties waren en hun beleggingshorizon lag immers in het buitenland, want daar waren de opbrengsten het grootst.

Beperkte mogelijkheden
Door de opeenstapeling van aankomende risico’s zijn de mogelijkheden voor APG en PGGM om te beleggen in hypotheken zeer beperkt. Als de crisis zich verder verdiept treft het dan de pensioengerechtigden in hun inkomsten. Daarom hebben de fondsen de voorkeur voor de hypotheken die onder de NHG (Nationale Hypotheekgarantie) zijn onder gebracht. Dat zou betekenen dat de grootste risico’s bij de banken zou worden achter gelaten. De banken zijn hier niet happig op en ze hebben het al laten weten. Dus, Nationale Hypotheekbank van start? Vergeet het maar. Die kans is niet echt groot te noemen gezien de omstandigheden waarin de economie op het ogenblik verkeert. In hun verklaring laten ze doorschemeren dat nu het kabinet aan zet is.