Een Menghypotheek?

De veranderingen in de beperking van de hypotheek renteaftrek hebben het er niet makkelijker op gemaakt voor jonge mensen.

Inkomensverandering
Wanneer je gaat samenwonen of trouwen is het in de meeste gevallen zo dat jullie beiden een baan hebben. Dat betekent dat je dus relatief veel geld binnen krijgt. Terwijl dat bij de komst van kinderen vaak verandert, doordat een van de partners minder gaat werken en de lasten stijgen. Hoe moet je daar mee om gaan bij het bepalen van de hypotheek? Hoe kun je vanuit deze situatie de bank overtuigen van de hoogte van de hypotheek die je graag zou willen?

Lineair
Neem je als uitgangspunt het dubbele inkomen dan kan de hypotheek hoger uitvallen, maar wanneer dat inkomen omlaag gaat, kan dat ook betekenen dat de hypotheeklasten te hoog zijn geworden.
Dat kun je voorkomen door de hypotheek aan de inkomensniveaus aan te passen. Je neemt om te beginnen een lineaire hypotheek, zodat je veel aflost in de eerste jaren. Dat betekent dat je dus ook in die eerste jaren de optimale renteaftrek hebt.

Annuïteit
De lineaire hypotheek laat je dan na een aantal jaren overgaan in een annuïteitenhypotheek, waardoor de maandlast voor de rest van de looptijd gelijk blijft. Doordat jullie in de eerste jaren flink hebben afgelost, is het hypotheekdeel dat over blijft lager, waardoor de maandlasten lager worden.

Mengvorm
Je kunt kiezen voor een zogenaamde Menghypotheek. Je spreekt met de bank af dat jullie gedurende de eerste 6,7 of 8 jaar een lineaire hypotheek willen die dan vervolgens automatisch overgaat in een annuïteitenhypotheek. Dat betekent dat je drie voordelen binnen haalt.
1. De optimale renteaftrek in de jaren dat het inkomen hoog is.
2. Een gunstig maandbedrag voor de rest van de looptijd.
3. Een lage rente voor de hele looptijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *