In de toekomst geen hypotheek zonder eigen geld

“Zonder spaargeld geen hypotheek”, stond op 28 juni op de voorpagina van De Telegraaf te lezen en ook andere media kwamen met een soortgelijke boodschap. Dat kan even schrikken geweest zijn als u plannen hebt om op korte termijn een huis te kopen. Alweer een nieuwe barrière op weg naar een eigen huis? Dat valt voorlopig reuze mee, maar het is wel interessant om te weten wat u in de toekomst te wachten kan staan op het gebied van hypotheekverstrekking.

Plannen voor toekomstig bankbeleid
Het nieuwsfeit dat zoveel aandacht kreeg, was gebaseerd op een advies van de Commissie Structuur Nederlandse Banken. De Commissie blijkt een sterke voorstander te zijn van lagere hypotheken. In de toekomst geen hypotheken meer van 100 procent, zoals de overheid dat in 2018 verwezenlijkt wil zien, maar hypotheken van maximaal 80 procent. De reden ligt voor de hand. De huizenprijzen zijn fors gedaald en daarmee zijn veel hypotheken niet meer volledig gedekt. Dat maakt niet alleen de huizenbezitter kwetsbaar maar ook de banken

Diep snijden in zieke woningmarkt
De Commissie wil diep snijden snijden in het tot nu toe gevoerde bankbeleid. Hypotheken zouden volgens het advies in de toekomst niet hoger zijn dan 80 procent van de waarde van het onderpand. Lager dan ooit, dus. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was een hypotheek van 90 procent heel gangbaar. Wilde je een hypotheek voor een huis van 100.000 gulden(!)dan moest je eerst 10.000 gulden op tafel leggen. De woningmarkt zat in de lift en was nog gezond.

Sparen op zich een goede zaak
Aan de uitvoering van het advies kan volgens de Commissie pas worden gewerkt, als de huizenmarkt weer in de lift zit. Het ziet er naar uit, dat dat nog wel jaren kan duren. Lang genoeg om flink te gaan sparen, want hypotheken van 110 procent komen zeer waarschijnlijk nooit meer terug.