Hypotheek voor de ZZP’er

Nederland telt momenteel ruim 1 miljoen zelfstandige ondernemers. Vanwege de huidige economische crisis staat ook de financiële situatie van ZZP’ers onder druk. Niet alleen het aantrekken van potentiële klanten en nieuwe opdrachtgevers, maar ook het aanvragen van een hypotheek is vandaag de dag in de praktijk niet eenvoudig te realiseren.

Vanwege de economische crisis staan ook de gehanteerde tarieven van ZZP’ers onder druk. Deze druk heeft ook een negatief effect op het inkomen van ZZP’ers. Daarnaast is ongeveer de helft van de ZZP’ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en is er weinig of geen sprake van enige pensioenopbouw. ZZP’ers hebben tevens niet de mogelijkheid om terug te vallen op een uitkering. Alle bovenstaande situaties hebben daarom ook een sterke invloed op de aanvraag of verlenging van een hypotheek voor een ZZP’er.

Terughoudendheid van banken
Banken zijn uiterst terughoudend betreffende hypotheekaanvragen voor ZZP’ers, flexwerkers en werknemers zonder vast contract. Een vast contract biedt enige zekerheid waardoor een hypotheek ook sneller wordt verstrekt. Accountmanagers van hypotheekverstrekkers krijgen daarnaast steeds minder speelruimte om zelfstandig beslissingen te nemen. Ook dienen accountmanagers met sterke cijfers de risicobeheerafdelingen te overtuigen om zodoende het verstrekken van een hypotheek te kunnen realiseren.

Vereniging Eigen Huis heeft eerder dit jaar het probleem omtrent ZZP hypotheken bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangekaart. In een reactie gaf de AFM aan dat er voldoende mogelijkheden geboden worden om ook hypotheken aan ZZP’ers te verstrekken. Banken kijken uiteraard kritisch naar de financiële situatie van een ZZP-er. Met behulp van een goede cijfermatige onderbouwing wordt een lening daarom sneller verstrekt. Volgens de AFM ligt hier dus ook een belangrijke rol voor de ZZP’er.

De rol van de hypotheekadviseur
Ook volgens diverse hypotheekadviseurs heeft een ZZP’er zelf een sterke invloed op het overtuigen van hypotheekverstrekkers. Door het aantonen van een gezonde en stabiele financiële situatie gedurende de afgelopen drie jaren wordt een hypotheekaanvraag doorgaans sneller gehonoreerd. Daarnaast speelt ook een hypotheekadviseur een belangrijke rol bij de hypotheekaanvraag. Met behulp van de juiste kennis, expertise en vakbekwaamheid kan een succesvolle hypotheekaanvraag voor een ZZP’er worden ingediend.