Hypotheek via het pensioenfonds?

Er gaan steeds meer stemmen op om de pensioenfondsen hypotheken te laten verstrekken. Men overweegt dit omdat hier voldoende financiële middelen aanwezig zijn. Verder denkt men dat de rente op de hypotheken daardoor verlaagd kan of zal worden.

Pensioenvermogen Nederland is groot
Momenteel zitten er meer dan 1 biljoen (1.000.000.000.000)€ aan opgespaard pensioenen in de potten van de fondsen. Uiteraard is het overgrote deel daarvan belegd, maar dat is vaak tijdelijk en dus zal dat geld beetje bij beetje vrij gaan komen. Stel dat men die middelen aan gaat wenden om hypotheken te verstrekken. Dat zou kunnen betekenen dat er meer mensen een huis kunnen kopen, en dus ook verkopen, waardoor de huizenmarkt weer langzaam op gang gaat komen.

Lagere rente?
Of via deze regeling ook de rente daadwerkelijk zal dalen moeten we afwachten. Of dat handig is ook. Want een lagere rente kan ook betekenen dat de huizenprijzen weer omhoog schieten. Dat lijkt voor de verkopende partij gunstig, maar over het geheel gezien is het minder goed, aangezien we dan weer in de situatie terecht komen dat de huizen zo duur zijn dat heel wat potentiële kopers het niet aan durven of geen hypotheek kunnen krijgen.

Goed plan
In principe is het geen slecht plan om onze pensioengelden te gebruiken om huizen te bouwen en te kopen, mits we niet in een positie komen dat de pensioenen gebruikt worden om de banken te straffen of aan te pakken. Een hypotheekoorlog lijkt in eerste instantie leuk, maar is dat niet, want dan moet er op termijn weer belastinggeld naar de banken. Of gaan de pensioenen weer omlaag. Daar schieten we niets mee op.

Het idee is prima. Aan een effectieve en succesvolle uitwerking zal nog even gesleuteld moeten worden. Er is dus nog wat werk aan de winkel vooraleer we zover zijn.