Hypotheek oversluiten?

Volgens de experts is de rente op dit moment op het laagste punt aangekomen. Zij verwachten niet dat de rente nog verder kan of zal dalen. Dit kan daarom het moment zijn om na te denken over het oversluiten van de bestaande hypotheek.

Wat is oversluiten?
In principe betekent oversluiten de bestaande hypotheek aflossen en een nieuwe tegen de huidige, lagere, rente afsluiten. Om te weten of dit ook loont, is het goed alles op een rij te zetten en daarna met een adviseur te gaan praten. Dat kan de eigen hypotheekverstrekker zijn, maar ook een andere partij. Soms is een nieuwe aanbieder het voordeligst.

Wat te doen?
Om te kunnen besluiten of het oversluiten wel loont, is het handig een paar zaken te bekijken:
1. hoe hoog is de boete bij voortijdige aflossing die in de hypotheekakte vermeld staat? Hypotheekverstrekkers berekenen altijd een boete. De hoogte daarvan is belangrijk bij het bepalen van de keuze.
2. hoeveel is op de bestaande hypotheek al afgelost? Door het nog openstaande bedrag als nieuwe hypotheek te nemen, dalen de lasten natuurlijk ook.
3. hoeveel rente betaal je nu? Hoeveel verschilt dat met de huidige rente?
4. kan extra spaargeld gebruikt worden om het bedrag van de nieuwe hypotheek te verlagen?

Advies
Wanneer de antwoorden op de vragen positief zijn, loont het om een advies te vragen. Besef dat naast de aflossingsboete ook nieuwe notaris – en andere kosten betaald moeten worden. Overigens geldt dat de boete rente is en aftrekbaar voor de belasting. Houd rekening met de eventuele kosten van de adviseur.
Om te kunnen bepalen of oversluiten loont, is het verstandig om meer dan één offerte te vragen en in principe niet direct naar de eigen bank te gaan. Want die wil natuurlijk liever niet die hoge rente inruilen tegen een lagere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *