Hypotheek “onder water”

Een hypotheek die “onder water” staat, betekent dat de waarde van een huis lager is dan de hoogte van de hypotheek. Daardoor blijft een verkoper van een woning bij verkoop met een restschuld zitten. Voor de crisis was dit een financiële situatie die niet veel voorkwam, maar door de crisis zijn er steeds meer huiseigenaren die een hypotheek hebben die “onder water” staat. Dit komt doordat de huizenprijzen enorm zijn gedaald en de aankoopwaarde bij veel huizenbezitters hoger is dan de verkoopwaarde. Zolang de woning niet in de verkoop staat is er niet veel aan de hand voor de woningbezitter. Maar als de woningbezitter zijn huis wil verkopen en een nieuwe hypotheek wil afsluiten ontstaat er een probleem.

Het afsluiten van een hypotheek met een restschuld
Sinds 1 januari 2013 is er een nieuwe regeling binnen het Regeerakkoord opgenomen, gemaakt door minister Blok.
In deze regeling staat dat banken verplicht zijn om de restschuld mee te financieren tijdens het opnemen van een nieuwe hypotheek. Deze regeling is bedoeld om de vastzittende woningmarkt uit het slop te krijgen en mensen met een restschuld te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt echter dat bij 90% van de situaties van het opnemen van een nieuwe hypotheek, de banken de restschuld niet mee willen nemen. De banken bieden klanten dan de mogelijkheid om de restschuld over te laten zetten in een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een tweede hypotheek. Het grote voordeel voor de banken hierbij is dat zij een hoger rentepercentage kunnen vragen. De rente van de gemiddelde hypotheek ligt op 4,5%. Die van een persoonlijke lening op 9%.

Gevolgen voor de consument
Als banken niet bereid zijn de restschuld mee te nemen in de hypotheek, is het gevolg voor de consument dat het aanzienlijk langer duurt om een hypotheek af te betalen. Dit heeft weer een negatief gevolg voor de koopkracht en leidt er toe dat nog meer mensen in de financiële problemen raken. Kortom negatieve ontwikkeling zowel voor de huizenmarkt als de consument.

Bron: Radar, uitzending 12 Mei 2013