Hypotheek voor flexwerkers

Pilothypotheek voor flexwerkers
In deze tijd is het geheel achterhaald dat flexwerkers geen hypotheek kunnen afsluiten. Dit sluit niet aan bij de economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Er zijn weinig mensen die in deze tijd van crisis nog een vaste baan krijgen. Er blijven veel mensen in een huurhuis of thuis wonen, terwijl zij graag een eigen woning willen kopen. Op dit moment moeten flexwerkers nog kunnen aantonen dat zij ruim drie jaar een redelijk vast inkomen hebben. Voor veel flexwerkers is dat niet aantoonbaar. Daarom komt er in 2014 een pilot met een hypotheek voor flexwerkers. Hierdoor ligt het kopen van een huis voor flexwerkers onder bereik.

Pilot tussen Randstad, Obvion en Vereniging van Eigen Huis
De pilot gaat plaatsvinden tussen 1200 flexwerkers van Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis. Tijdens het toetsen van de hypotheek wordt niet meer gekeken naar het arbeidsverleden maar naar de motivatie, de kansen op de arbeidsmarkt, bereidheid om te reizen voor een baan en de bereidheid om verder te studeren. Via Randstad kunnen flexwerkers een perspectiefverklaring krijgen als zij op alle punten positief scoren. Met deze perspectiefverklaring kunnen zij bij Obvion aankloppen voor een hypotheek.
Randstad verwacht dat zij van de 1200 flexwerkers aan ongeveer 100 mensen een verklaring kunnen geven.

Het vervolg
Als de pilot goed gaat, gaan er mogelijk wegen open voor ZZP-ers en andere flexwerkers om een hypotheek af te sluiten. Het bijzondere aan dit initiatief is dat er op een hele andere manier naar de hypotheekaanvraag gaat worden gekeken. Het gaat niet meer om arbeidsverleden of de basis van het hebben van een vast inkomen. Er wordt uitgegaan van kansen en mogelijkheden en bereidheden van de flexwerker. De flexwerker heeft daardoor zelf meer invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Een goede pilot dus!