Huizenprijzen Stijgen Voorzichtig Verder

Volgens de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) en het Kadaster stijgen de prijzen van de meeste koophuizen weer. Niet overal kan de vlag uit bij de verkopers die al zo lang wachten op een gunstig signaal uit de woningmarkt. In Zeeland, Groningen en Drenthe ging de gemiddelde waarde van de koopwoningen zelfs nog iets verder achteruit. In de rest van het land steeg in juni 2014 de gemiddelde huizenprijs met 2,2 procent (ten opzichte van juni 2013).

Goedkopere woningtypes in trek
Uit genoemde gegevens blijkt er op de huizenmarkt een duidelijke voorkeur voor woningen in de grote steden. Daar stegen de prijzen bovengemiddeld.In Rotterdam was de toename 4,1 procent, In Amsterdam 3,5 procent en in Utrecht 3.1 procent. Alle woningtypes werden daar duurder, maar er was vooral vraag naar de wat goedkopere woningtypes als appartementen en tussen- en hoekwoningen.

Liever kopen dan huren
De weer toenemende belangstelling voor een koopwoning zou verklaard kunnen worden uit een voorzichtig groeiend optimisme ten aanzien van de economische crisis. Jonge tweeverdieners die gewacht hebben op het dieptepunt van de huizenprijzen en de hypotheekrente slaan nu hun slag. Vooral in de grote steden is huren voor deze groep huizenzoekers om diverse redenen onaantrekkelijk. De wachtlijst voor huurwoning is lang, de huren blijven zo te zien stijgen en zijn dan ook nog eens in veel gevallen even hoog als de maandlast van een hypotheek.

10 jaar vast favoriet
Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker kiezen huizenkopers meer dan vroeger voor een rentevaste periode. Een logische keus met zo’n historisch lage rente. Rentevaste periodes van elf tot twintig jaar zijn bij de recent afgesloten hypotheken geen uitzondering, maar bij De Hypotheker is de rentevaste periode van 10 jaar favoriet.

Ook als het voordeel van de de hypotheekrente-aftrek via de Inkomstenbelasting terugloopt, blijft het kopen van een huis voor wie het kan betalen voorlopig een slimme zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *