Huizenmarkt trekt iets aan

Veel huizenbezitters horen maandelijks dat hun woning weer in waarde is gedaald en dat de huizenmarkt volkomen vast zit. Die neerwaartse spiraal werd vorige maand doorbroken. In mei trok de huizenmarkt iets aan. Ten opzichte van april werden er volgens Kadastergegevens (De Telegraaf van 18 juni 2012) 23,6 % meer huizen verkocht. Het nieuwe samenwerkingsverband in de Tweede Kamer – het zogeheten Kunduzakkoord – zou de oorzaak zijn van het gestegen consumentenvertrouwen.

Niet ontevreden
Of dit het begin is van een langdurige gunstige ontwikkeling op de huizenmarkt is nog niet te zeggen. Toch werden er ook voor mei van dit jaar nog altijd huizen gekocht en verkocht. De verkopers lieten hun prijzen wat zakken en waren uiteindelijk niet eens altijd ontevreden met het eindresultaat. De meesten kochten een ander huis en profiteerden daarbij van scherpe prijzen en een lage hypotheekrente. Per saldo kwamen ze goed weg.

In de toekomst kijken
Nu is een huis kopen geen luchtige gebeurtenis. Voor veel mensen een eigen woning de grootste aankoop van hun leven. Dat een starter goed nadenkt alvorens te handelen, spreekt vanzelf. Een van de moeilijkheden bij het kopen van een huis is, dat je niet in de toekomst kunt kijken. Er kan zoveel misgaan. Inderdaad,‘kan’ maar hoeft niet. Er zijn nog altijd veel mensen met een goede uitgangspositie als het gaat om het kopen van starterswoning.

Vermogen opbouwen
Bij de afweging kopen of huren zal eerst gekeken worden naar de eigen financiële positie. Een vast inkomen, goed werk en eventueel wat geld op de bank zijn goede uitgangspunten als een huis kopen een serieus plan is. Dat het huis eigendom wordt en je er in de toekomst wellicht vermogen mee opbouwt, spreekt veel mensen aan. Die vermogensopbouw gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar een hypotheek heeft een lange looptijd!