Het Energie Prestatie Certificaat (EPC)

Bij de koop van een huis spelen heel vaak emoties een belangrijke rol. Je koopt het huis omdat het zo mooi is, zo gunstig ligt, in de buurt ligt waar je opgegroeid bent of omdat het ruim genoeg is voor het gezin. Maar heb je ook gevraagd hoe het met de energetische situatie van het huis zit? Of kom je daar pas achter als de eerste energierekening op de mat valt en jullie met stomheid geslagen zien wat je als maandelijks voorschot moet betalen? Pak het goed aan en vraag bij de koop om een EPC.

EPC
Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) kun je vergelijken met de energiewijzer die voor apparatuur gebruikt wordt. Rood is puur slecht en groen geweldig. Dankzij het EPC kunnen jullie een inschatting maken hoeveel energie het huis verbruikt. Dat biedt drie mogelijkheden
1. jullie accepteren het omdat jullie dit specifieke huis willen. Dan maar meer betalen aan energielasten.
2. jullie onderhandelen met het EPC in de hand over de prijs. Die moet dus omlaag, want er zijn energiebesparende maatregelen nodig.
3. Jullie houden bij de vaststelling hoeveel geld jullie aan de koop van een huis kunnen, willen, besteden alvast rekening met extra investeringen om energie te besparen en zo de maandelijkse lasten omlaag te brengen.

Kat in de zak?
Denk vooruit, want emoties zijn prachtig, maar kunnen geld kosten. Is het niet bij de koop dan kan het daarna het geval zijn. Plan een budget voor zaken als dakisolatie, zonnepanelen, muurisolatie, nieuwe kozijnen, rolluiken. Jullie zullen daar zeker geen spijt van hebben wanneer je later het maandelijkse energieverbruik ziet. Elektriciteit en gas zijn al duur. Ze worden in de toekomst nog duurder. Slimme aanpak en een huis na de koop meteen isoleren, levert letterlijk veel geld op. Dankzij het EPC weet je wat er te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *