Blokhypotheek blijkt struikelblok

Begin dit jaar stelde Minister Blok voor om starters op de woningmarkt te helpen met het afsluiten van een tweede lening naast de hypotheek. Alsof dit land nog niet genoeg ellende heeft gehad met allerlei ingewikkelde leenconstructies, leek het de minister een goed idee om starters de mogelijkheid te bieden om geld te lenen om een lening, namelijk hun hypotheek, te kunnen financieren.

Weinig animo
Vereniging Eigen Huis zag het plan direct al niet zitten en ook belangrijke hypotheekverstrekkers als Aegon en Delta Lloyd zullen de hypotheekvorm niet aanbieden, zo blijkt na een rondgang van het FD. En terecht, want de zogenoemde Blokhypotheek is eerder een duur struikelblok voor starters dan dat het hen verder helpt.

Duur en complex
De rente van de tweede lening, die nodig is om de hypotheeklasten te kunnen betalen, is namelijk niet fiscaal aftrekbaar. Het rentepercentage is ook relatief hoog omdat het om een lening gaat en niet om een hypotheek. Daarnaast voldoet de extra lening niet aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie en is de constructie erg ingewikkeld en duur, want adviesgevoelig.

Politiek gekonkel
De vraag is waarom de Minister voor deze ingewikkelde hypotheekvorm heeft gekozen. Politieke redenen liggen voor de hand, want de overheid wil streng zijn en uitstralen dat mensen niet meer onbeperkt tophypotheken kunnen afsluiten. Nu dit punt met de mislukte Blokhypotheek is gemaakt, lijkt de beste oplossing om het gezonde verstand weer te laten zegenvieren en te kiezen voor een eenvoudiger oplossing.

Wat nu?
Een betere oplossing zou kunnen zijn om starters niet in alle gevallen te verplichten om de hele hypotheeksom in dertig jaar af te lossen. Vanzelfsprekend moeten we daarbij niet doorschieten naar de soms absurde hypotheken die in het verleden zijn afgesloten. De hypotheeklening moet altijd in verhouding staan tot de inkomsten en het vermogen, maar het moet toch mogelijk zijn om een redelijke gulden middenweg te kiezen?