Beperking hypotheekaftrek ook voor bestaande hypotheken

Hoewel de plannen nog niet door de Eerste Kamer zijn goedgekeurd lijkt het erop alsof de VVD terugkomt op haar eerdere belofte om de hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken niet aan te pakken.

In het regeerakkoord met de PVDA staat te lezen dat de maximale hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken toch afgebouwd gaat worden, en wel met een half procent per jaar. Zodat in een periode van 28 jaar de maximale aftrek daalt van 52 procent naar 38 procent. Deze maatregel gaat in per 1 januari 2014. Maar welke gevolgen heeft dit voor u?

Beperking heeft alleen invloed op een gezinsinkomen boven 56.492 euro
De beperking van de maximale aftrek van de hypotheekrente heeft alleen invloed op gezinnen met een inkomen dat belast wordt in de vierde schijf. Dan gaat het om bruto meer dan 56.492 euro (in 2012). Alleen dan heeft u de mogelijkheid om de hypotheekrente af te kunnen trekken tegen dit percentage.

De financiƫle gevolgen pas langzaam merkbaar
De maximale aftrek wordt met een half procent per kalenderjaar verminderd. Dat houdt in dat u per kalenderjaar iets minder terug zult krijgen van de belastingdienst. Maar per saldo valt dit reuze mee.

Een rekenvoorbeeld
U heeft een hypotheek op uw huis van 300.000 euro, en betaalt daar 6 procent rente over. Dat kost u maandelijks bruto 1500 euro. Kunt u dit tegen 52% aftrekken, dan krijgt u hiervan 780 euro terug. Per half procent dat u minder aftrek terug krijgt scheelt u dit netto 7,50 per maand.

Wilt u zelf de rekensom maken, gebruik dan de volgende formule: rentepercentage * hypotheeksom * 0,005 (een half procent) / 12 (maanden). U weet dan wat deze maatregel u netto per maand kost. Heeft u meerdere leningdelen, elk met een eigen hypotheekrente, doe deze berekening dan per leningdeel.