Annuïteitenhypotheek

Er is nogal wat te doen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en dus over de toekomst van het nu bekende aanbod aan hypotheekvormen. De overheid zit tussen twee vuren. Waar ze graag het eigen woningbezit wil promoten, ziet ze zich gedwongen de aftrek te verminderen. Daarnaast geldt dat de crisis de huizenprijzen stevig heeft doen dalen. Voor starters of voor mensen die denken aan overstappen is dit een moeilijke tijd. Is dat echt zo?

Het verleden leert ons altijd iets
Uit het verleden kunnen we leren. Was het niet tot voor kort zo dat de huizenprijzen de hemel in vlogen en dat mede daardoor heel wat mensen, dus ook starters, zich geen woning konden veroorloven? Dat men geen hypotheek kon krijgen vanwege de extreme prijzen? Dat men in die periode steen en been klaagde over het feit dat de prijzen te hoog waren en dat mensen tophypotheken moesten nemen?

Er is altijd wel een reden
In welke tijd we ook leven, er is altijd wel een reden om iets niet te doen. De aankoop van een eigen huis is een belangrijke reden om goed na te denken wat dat betekent en waar men aan begint. Uitgangspunt is altijd weer wat men zich kan permitteren. Hoeveel hypotheek kan ik dragen en hoeveel kan ik krijgen? Dat is en blijft de belangrijkste vraag, ongeacht de omstandigheden.

Annuïteit
Wanneer men er, nu even zonder opwinding, realistisch over na denkt dan is de nieuwe aftrekmogelijkheid, de annuïteitenhypotheek, nog zo gek niet. Men weet iedere maand wat men af moet lossen en men weet dat na een bepaalde tijd het huis betaald is. Dat is heel wat positiever, ook al wil men het wel eens anders benoemen, dan te leven in de wetenschap dat men aan het einde van de looptijd van de hypotheek een paar ton moet neertellen bij de bank. Het is maar waar je voor kiest. Rust of onrust.