Aanbod te koop staande woningen gestegen

Aanbod groeit gestaag
Het aantal woningen dat te koop staat is gestegen tot nagenoeg 231.000. Gemeten is van april tot en met juni van dit jaar. Een stijging van meer dan 8.300 woningen ten opzichte van de afgelopen maand maart. Dit valt te lezen in het Laatste Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank die onlangs verschenen is.

Niet verrassend
Deze stijging is niet verrassend omdat traditioneel het aanbod gedurende deze maanden sneller toeneemt dan de rest van het jaar. Het is niet aan te nemen dat deze stijging enig verband houdt met de overdrachtsbelasting, als wij kijken naar de doorlooptijd was een toename in de eerste drie maanden van het jaar waarschijnlijker geweest.
Zo luidt het oordeel van de economen van de Rabobank.
De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker in Nederland en in die hoedanigheid volgt de huizenmarkt op de voet.

Verkooptijd steeds langer
Op het ogenblik duurt het 308 dagen voordat een gemiddelde woning wordt verkocht. Dat is 14 dagen meer dan een kwartaal eerder, en 42,4% van het hele aanbod staat langer dan een jaar te koop.

Ondanks dit feit daalt de vraagprijs niet evenredig als de transactieprijzen. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat steeds meer huishoudens de prijs niet kunnen verlagen in verband met het overhouden van een restschuld. Hierdoor wordt de doorstroming belemmerd.

Executieveilingen
In de maanden april tot en met juni van dit jaar zijn er 724 executieveilingen geweest, dat is een toename van 8,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Momenteel gaat het om 2.622 woningen op jaarbasis.

Het percentage van betalingsachterstanden was en blijft laag. Het gemeten percentage in april 2012 was 0,7%. Dit zijn huishoudens die een hypotheek betalingsachterstand hebben van meer dan 60 dagen.